Samsung Gear S3

Test: Samsung Gear S3

Jag har testat Samsung Gear S3 Frontier i tio dagar. En smart klocka som fungerar lika bra till vardags som till träning.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg, så fick jag ett infall. Ett infall av träningslust. Träning är ju bra, sägs det, och eftersom jag känner mig själv så ville jag inte bara ha en träningsklocka, utan något som även fungerar som vanlig klocka när träningslusten har gått över. Och gått över, det har den. Inte på grund av klockan, utan snarare på grund av vårens frånvaro. Och avsaknad av självdisciplin (en applåd för självinsikt, tack).

Första intrycket av Samsung Gear S3

Det första intrycket är ju allt, brukar det heta. Och ingenting går upp mot att öppna förpackningen till en ny tekniksak. Det luktar så gott!

Samsung Gear S3 kommer förpackad i en rund förpackning. Samma design som de rektangulära förpackningarna till Samsungs mobiltelefoner, med skillnaden att formen är rund. Innanför döljer sig ståtligt klockan. Placerad i sin induktionsladdare likt en juvel på en pedestal. Exemplaret jag fick har troligtvis varit uppackad en gång tidigare, så laddkabeln såg lite taskigt hopvirad ut. Därför lämnar jag unboxinghistorien med ett visst mått av överseende.

Första intrycket av Samsung Gear S3 är att klockan är väldigt gedigen, välbyggd och att den andas kvalitet. Själva boetten man snurrar på klickar lagom distinkt och känns inte alls plastig. Det vaga klickljudet den ger ifrån sig för varje steg upplevs likt “tickandet” ett mekaniskt urverk ger ifrån sig varje sekund.

Användarupplevelse

Jag förstår inte alls de som tycker att klockan känns klumpig och stor. Jag upplever den väldigt nätt. Och då har jag haft en normalstor herrklocka tidigare. Vikten är försumbar. Jag tänker inte ens på att jag har klockan på armen. Själva uret är i normal storlek för en modern herrklocka och i jämförelse med andra pulsklockor är Samsung Gear S3 liten i formatet.

Kontroller

Samsung Gear S3 finns i två utföranden; Frontier och Classic. Classic ser ut som en, just det, klassisk herrklocka, och Frontier ser ut som en modern dykarklocka. Frontier är den variant som jag har testat.

Gear S3 har två knappar på högersidan av uret. På Classic så sticker dessa ut en bit och på Frontier är de bredare och mer i “linje” med uret. Eftersom jag haft problem med utstickande knappar på tidigare analoga klockor, så föll valet på Frontier. Den övre knappen fungerar på samma sätt som bakåtknappen på en Samsung-telefon och den nedre precis som hemknappen på vilken modern smartphone som helst. Den övre knappen kan också användas för att tända urtavlan (om man har always-on display avslaget) och den nedre för att komma åt programmenyn.

Knapparna känns väldigt gedigna och efter tio dagars intensivt användande kan jag inte märka någon antydan till framtida glapp eller förslitning. Känslan är ungefär detsamma som att trycka på en bred microbrytare, fast kanske med något mera motstånd. Alldeles perfekt avvägt, om ni frågar mig (och det gör ni ju indirekt).

Boetten, som går att rotera, används för att navigera stegvis åt något håll. Rotera moturs för notifikationer och medurs för dina widgetar. Att rotera boetten kan också göras för att tända urtavlan.

Givetvis har Samsung Gear S3 pekskärm. Och återigen förstår jag inte de som menar att skärmen är för liten för att använda som pekskärm. Kanske har jag små fingrar? Jag tycker inte det själv, allt är ju relativt, men för jämförelse (om ni lyckas få ett svar av någon annan) så har jag storlek 10 i handskar. Antar att det motsvarar M/L och är ganska normalt för att vara man. För mig handlar det också om förväntningar. Så klart att jag inte kan förvänta mig att jag ska kunna hantera en pekskärm på en armbandsklocka på samma sätt som en smartphone.

Jag tycker ändå att Samsung har lyckats väldigt bra med pekfunktionerna. Det fungerar bra att dra uppifrån kl 12 och ned för att få fram systemgenvägar. Lika bra fungerar det att bläddra i e-post och kalender genom att “swipa”. Det finns även en funktion man kan aktivera så att pekskärmen fungerar med handskar. Inte testat med lovikkavantar, men det fungerar utmärkt med tunnare skinnhandskar.

Funktioner

Tillsammans med Samsung Galaxy S7 fungerar Gear S3 klanderfritt. Den ansluter och återansluter via bluetooth som den ska. Är det utom räckvidd, så meddelar både klocka och telefon med att vibrera lite kort.

Samsung Health

Sen är det kanske lite vad man är ute efter. Jag behövde en tekniksak som kunde fungera smart i vardagen, men samtidigt vara min peppkompis om jag mot förmodan skulle få för mig att träna. Eller bara för att få lite mera koll på hur jag rör mig om dagarna.

Tillsammans med Samsung Health fungerar det klockrent, enligt min mening. Den räknar antal steg väldigt nära inpå verkligheten, enligt min mening. Vill man hjälpa klockan, så kan man starta ett löppass, styrkepass, promenadpass eller liknande manuellt. Det finns mängder med fördefinierade lägen. Vill man inte bry sig alls, så kan man låta klocka sköta allt. Då finns det ett dynamiskt läge, som innebär att Samsung Gear S3 försöker gissa sig till vad du gör. Här läste jag om att klockan hade tolkat en promenad med barnvagn som cykeltur för någon. Så självklart gick jag en promenad med barnvagnen. Som svar fick jag att jag hade gjort en bra promenad på 2,95km vilket var precis vad det var. Inga problem där, alltså.

Jag är ingen elitlöpare, men har en gång varit internationell elitidrottare. Så jag har i alla fall erfarenhet av den teknik som fanns för tio år sedan. Så ta mig på orden; om du inte stämmer av din syresättning övervakad med mask på cykel på Bosön varje månad – så är Samsung Gear S3 och dess pulsmätning på handleden fullt tillräcklig. Det är enligt min mening ett utmärkt sätt att följa din utveckling eller vardagsmotion. Är du bekant med Samsung Health på telefonen, så får du alla funktioner plus lite till med Gear S3.

Mat- och sovklocka

En annan bra grej med Samsung Gear S3 är att du via S Health också kan logga ditt näringsintag, förbrukning och sömn. De två förstnämnda kräver manuell inmatning, men just sömnlogg var något jag fastnade för.

Sömnloggen i S Health fungerar väldigt bra tillsammans med Samsung Gear S3. Klockan registrerar på automatik när du vilar eller sover. Har du angett att sömnen ska vara ett mål i S Health på telefonen, så fungerar det ännu bättre.

Just det jag var ute efter var att bli väckt på ett bra sätt. Jag har haft Philips Wakeup Light i sovrummet tidigare, med nackdelen att den också väckte min fru som sover lite lättare än jag. Med rätt app så kan Samsung Gear S3 väcka dig när du sover som lättast och diskret med endast vibration, om du vill.

Appar

Just appen G’Night fastnade jag för. Den kostade några kronor och är i det enklaste grafiska utförande man kan tänka sig, men den funkar. Appen loggar din sömn under natten (med rörelser och puls) och räknar, utifrån en vetenskapligt framtagen algoritm påstås det, dina olika faser under sömnen. När du sover som lättast väcker appen dig.

Denna har fungerat över förväntan för mig. En gång har den missat, men det var nog snarare för att jag råkade vara i djupsömn när sista tid för väckning nåddes. Annars är denna verkligen att rekommendera.

Annars är utbudet på appar ganska magert. Spotify finns, så klart, och några andra större aktörer. Men annars är det mest urtavlor som finns i gigantiska mängder. Det är bara att ladda ner en urtavla du gillar, om du inte gillar de som kommer förinstallerade förstås. Jag har provat några urtavlor (och tyvärr betalat för dem också), men Samsungs original duger alldeles utmärkt.

Telefonsamtal

Klockan går även att använda som handsfree till din telefon (endast testat med Galaxy S7). Tack vare den nya lagen under bilkörning mottages detta tacksamt. Det fungerar faktiskt också. Högtalaren är ju inte den mest kraftfulla, men det fungerar. De andra parterna jag pratat med har inte heller upplevt några störningar. Har faktiskt fått mindre kommentarer än om jag använt den integrerade handsfreen i bilen.

Sammanfattning av Samsung Gear S3 test

Jag är helt såld på Samsung Gear S3. Om jag verkligen, verkligen ska leta fram något negativt så är det att den roterbara boetten börjar ge en svag antydan till glapp när man petar på den. Men bara en svag antydan. Inget jag stör mig på.

Batteritiden är som förväntad. Inte 3-4 dygn som Samsung påstår (kanske om man stänger av Bluetooth, Wifi och GPS), men ca 2 dygn vid normalt användande. Och det tycker jag är enligt förväntan.
*edit 2018-04-15: Efter senaste programvaruuppdateringen så har batteritiden blivit avsevärt mycket bättre. I skrivande stund är batterinivån på 77% och då har den varit på armen i ett och ett halvt dygn.

Samsung Gear S3 fungerar utmärkt utan telefonen. Den synkar sig automatiskt när den kommer nära igen. Jag har inte upplevt några problem när den ska återupprätta kontakt med min Galaxy S7.

Kanske en liten fördröjning på notiser som sms, mail, kalenderpåminnelser osv ibland, men knappt värt att notera.

Höjdmätaren har jag inte lyckats kalibrera riktigt rätt, men det beror nog troligtvis mer på mig än klockan. Barometern stämmer bra med de få analoga jag kunnat jämföra med under dessa tio dagar.

Känslan är en väldigt gedigen all-round klocka och jag kommer aldrig att gå tillbaka till min analoga igen!

Slutbetyg

Hade det inte varit för prislappen, så hade det blivit 5 av 5.

Ställ gärna frågor i kommentarsfältet! Med risk för att ni skulle somna så bantade jag ner detta inlägget rejält. Det blev ändå väldigt långt, men jag har så mycket roligt att skriva om Gear S3!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share