Bose SoundTouch 10 test

Test: Bose SoundTouch 10

Jag föll för frestelsen att hålla ett Bose SoundTouch 10 test. Mitt syfte var så klart att jag ville ha en multiroom-högtalare hemma för lata sommardagar. Men jag ville också testa Bose egna koncept med multiroom för att se hur det står sig mot Sonos och andra liknande varumärken.

Bose SoundTouch 10 är Bose minsting i SoundTouch-familjen. Till skillnad mot t ex Sonos Play 1 så är Bose SoundTouch 10 rektangulär och väldigt kantig i formen. Man har valt att bygga högtalaren på höjden, istället för bredden. En fördel som jag direkt upptäckte med detta är att den får utan några som helst problem plats på en fönsterbräda eller hylla.

Första intrycket av Bose SoundTouch 10

Högtalaren från Bose kommer förpackad i en rejäl kartong. Emballage består av en skumplastpåse runt högtalaren och kartongdistanser till ytterkartongen. Allt ligger snyggt ordnat utom fjärrkontrollen som mer eller mindre bara ligger nedstoppad bredvid högtalaren.

Vibrerande näsvingar

Dags för uppackning. Mina luktreceptorer varvar upp, redo att registrera minsta förnimmelse. Det luktar kvalitet. Inte mycket, det kan jag inte påstå, men tillsammans med intrycket av tyngden i högtalaren och det fortfarande färska gummit i botten under högtalaren, blir det mitt första intryck av Bose SoundTouch 10. Den här tekniksaken har inte till syfte att stimulera mitt luktsinne. Den är vigd åt ett annat sinne. Hörseln.

Installation

Innan jag kan komma vidare och få ut något ljud via SoundTouch-gränssnittet eller wifi, måste jag gå igenom några steg med min smartphone (eller läsplatta/dator). Det första steget är att ladda ner appen ”Bose SoundTouch”. Den finns både på App Store och Google Play, så klart, och i mitt fall är det Android-versionen som används.

Guiden i SoundTouch-appen lotsar mig igenom hela konfigurationen utan några som helst frågetecken på vägen.

Det guiden hjälper dig med är att koppla upp högtalaren till ditt nätverk via wifi eller kabel, namnge din högtalare, skapa ett användarkonto hos Bose samt att den kontrollerar att högtalaren har den senaste mjukvaran. Om inte, som i mitt fall, så uppgraderar den mjukvaran per automatik. Detta momentet tar olika lång tid beroende på din internetuppkoppling i hemmet.

Väl igång startar en presentationsguide i appen där du får möjlighet att lära känna funktionerna och vilka tjänster du kan använda tillsammans med din nya Bose SoundTouch 10. Vissa högtalarinställningar kan även justeras, t ex basreducering, om det önskas.

Funktioner

Bose SoundTouch 10 ger dig flera möjligheter till ljudkällor. Det går utmärkt att använda SoundTouch-appen för all hantering av streamad musik. Spotify är integrerat i appen och loggar du in med ditt Spotify-konto får du snabb tillgång till ditt personliga bibliotek av spellistor och låtar.

Bose SoundTouch 10 tjänster
Tillgängliga tjänster i appen (klicka för större bild)

Högtalaren har även Spotify Connect, vilket innebär att du via Spotify-appen kan välja att spela upp ljudet på Bose SoundTouch 10. Du slipper då använda Bose egen app. Dock tappar du viss funktionalitet, då SoundTouch-appen är tänkt som en digital fjärrkontroll till högtalaren.

Du kan även para ihop högtalaren med valfri enhet via bluetooth. Vill man ha högtalaren röststyrd så går det om man har en extra enhet för det. Bose rekommenderar t ex Alexa för detta.

SoundTouch 10 har även en 3,5mm AUX-ingång vilket gör det möjligt att ansluta externa källor som inte har någon av de andra teknikerna. Alternativt för anslutning av en Chromecast Audio.

Bose SoundTouch 10 Aux-ingång
3,5mm AUX på baksidan

Fjärrkontrollen som medföljer är smidig som extra fjärrkontroll när du inte har telefonen nära. Den pratar med högtalaren över IR och har samma funktioner som appen. Den känns lite överflödig i sammanhanget, men vill man använda SoundTouch 10 lite mer som en traditionell högtalare och främst nyttjar förvalsknapparna så kan jag tänka mig att den kommer väl till godo.

Bose har också öppnat sitt API för utvecklare till SoundTouch-familjen. Det möjliggör integreringar med andra program eller system. I mitt fall innebär det att det finns en möjlighet att integrera Bose SoundTouch 10 i mitt smarta hem. T ex så kan högtalaren spela upp en vald ljudfil när något sker. Eller t ex säga –”God morgon! Idag är det härliga 14 grader ute och solen gick upp för 33 minuter sedan” för att sedan streama nyheterna till frukosten.

Ljudupplevelse

Jag har testat Bose SoundTouch i tre olika miljöer.

  1. Vardagsrum, ca 25 kvm
  2. Oisolerat uterum, ca 12 kvm
  3. Mindre rum inomhus, ca 10 kvm

Nu ska tilläggas att jag inte är en audiofil på något sätt, men jag är ändå rätt kräsen när det kommer till ljudupplevelser. Bose SoundTouch 10 levererar ett för mig klassiskt Bose-ljud med väldigt tydliga och krispiga högre toner och en lagom avvägd bas.

Basen är ingen wow-upplevelse, om vi pratar nivåer, men högtalaren återger ett komplett spektrum för örat och är väldigt bra på djupbas. Det är för mig typiskt Bose och något jag inte hittar hos andra märken. Basen är också väldigt snärtig där det är tänkt att vara så. Ingen typisk woofer-bas, men ändå finns den där tillräckligt. Avslappningsmusik med åska i bakgrunden återges tillräckligt realistiskt i förhållande till högtalarens storlek.

Det jag kan sakna vid väldigt låg ljudvolym är att kunna öka basen något. Tyvärr finns bara möjligheten att reducera basnivån och det tydliga, krispiga omfånget för sång blir ibland lite för tydligt. För att det ska bli en helt komplett ljudbild behöver jag öka volymen något till ca 20%.

Volymmässigt är det mer än tillräckligt för normalt lyssnande. Jag har inte ens testat att maxa volymen, då det;

  1. Inte är på det sättet jag lyssnar på musik
  2. Hade blivit på tok för högt för mina öron i ett rum på 25 kvm

Placering

Även om Bose SoundTouch 10 är relativt lättplacerad (den kräver ett tillgängligt eluttag) pga sin storlek, så upplever jag att det påverkar spridningen på ljudet ganska mycket. Till skillnad från en del av konkurrenterna så är inte SoundTouch 10 rundspridande, utan enligt min upplevelse beroende av omgivningen.

Därför är också en placering en bit från en vägg mitt i rummet att föredra. Då upplever jag ljudet inte lika riktat som annars. Bästa placeringen hos mig var helt klart uterummet på ca 12 kvm utmed husfasaden. Ljudet blev också då riktigt bra oavsett var jag satte mig i rummet.

Bose SoundTouch 10 placering i rummet
Optimal placering i mitt rum, 3-4 cm från vägg i brösthöjd

Det står ingenting i manual eller liknande angående rekommendationer om placering. Detta är enbart vad jag kom fram till och vad jag upplevde bäst enligt mitt tycke och smak. Ska kanske tillägga att det dock nämns att man bör undvika placering nära värmekällor och annan trådlös utrustning.

Bose SoundTouch 10 i jämförelse med andra multiroom-högtalare

Ljudmässigt är Bose SoundTouch 10 enligt mitt tycke det bästa multiroom-ljudet du kan få för dessa pengar (<2000kr). Förutsatt att du vill ha en liten och lättplacerad högtalare uppkopplad på wifi med en app.

Ett tag var jag inne på en Bose SoundLink Mini II då jag upplevde dem ganska lika vid provlyssning i butik. Den har fördelen med batteridrift, är ännu mindre, men är inte kompatibel med SoundTouch. Den har istället, precis som Bose SoundTouch 10, bluetooth och möjlighet till 3,5mm AUX. Det hade dock gett möjlighet till multiroom via en Chromecast Audio, men jag tycker ändå att ljudet var lite smalare i SoundLink’en.

I jämförelse med Sonos, Denon, Audio Pro med flera, så är Bose unikt för sitt ljud. Det är deras varumärke och vad de gjort sin marknad på. Du kan aldrig få mig att tycka annat. Jag har ännu inte mött något liknande. Möjligtvis att danska Dali har kommit i närheten, men fortfarande inte jämsides.

Jag vet flera som sagt att Sonos är minst lika bra, om inte bättre, ljudmässigt – men jag håller faktiskt inte med. Sonos har bra ljud i sin högtalare – ja. Men inte lika kristallklart som Bose. Så min summering i jämförelse märken emellan blir:

  • Vill du ha ett perfekt ljud för att spela akustisk musik i bakgrunden till den romantiska middagen: Bose alla dagar i veckan.
  • Vill du ha rejält med dunkande bas som känns i bröstet på tonårsfesten: Välj något annat eller köp en av Bose större syskon i SoundTouch-familjen.

 

Sammanfattning av testet

Mitt test av Bose SoundTouch 10 var positivt men inte direkt överraskande. Kanske beror det på mina förutfattade meningar om Bose. Jag förväntar mig att det ska vara bra tekniksaker. Och det är det. Här kommer sju anledningar till varför (och två mindre bra):

Det är ingen högtalare för tonårsfesten, men fullt tillräckligt för vuxenmiddagen som spårar ur.

Bose SoundTouch 10 är med sitt korta mått i djupled lättplacerad utan att vara i vägen.

Designen på högtalaren är diskret. Det är inget som färgmässigt sticker ut och den smälter lätt in i omgivningen utan att för den delen vara tråkig.

Högtalaren fyller ett rum på 25 – 30 kvm alldeles utmärkt och gör sig bäst på lägre ljudnivåer.

Appen är användarvänlig likt förvalsknapparna på högtalaren. Att det medföljer en klassisk fjärrkontroll känns onödigt, men ändå ett trevligt initiativ med fokus på användarvänlighet.

Det är inga problem att göra Bose SoundTouch 10 strömlös och flytta runt den i hemmet. Den kommer ihåg sina inställningar.

SoundTouch ger ett öppet API vilket jag ser som ett stort plus.

Jag upplevde att ljudbilden påverkades ganska mycket utifrån placering. I mindre utrymmen och vid korta avstånd till sidoväggar upplevde jag ljudet väldigt riktat. Jag tyckte mig höra ljudet direkt från högtalaren och störde mig på det. Det blev avsevärt bättre med en mer central placering.

Ett minus var att den inte luktade något. Men man kan ju inte få allt.

Betyg Bose SoundTouch 10

Betyg 5 av 5

Full pott för Bose SoundTouch 10!

Har du multiroomhögtalare hemma? Vilka? Vad tycker du om dem?

Dela gärna testet med dina vänner eller skriv en kommentar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share