Storytel Nextory Ljudböcker på nätet

Storytel eller Nextory – ljudböcker på nätet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel och Nextory. Läs mer om hur vi samarbetar med annonsörer här.

Lyssnandet på ljudböcker har ökat kraftigt de senaste åren. Jag som gärna vill hålla min bok i handen har spanat lite försiktigt på avstånd med ett visst mått av nyfikenhet. Hur bra fungerar Storytel och Nextory egentligen? Det tar jag reda på här.

Nu när semestern snart är här och drömmen om en bok i hängmattan börjar närma sig, tog nyfikenheten överhand och jag bestämde mig för att testa det där med ljudbok.

Det finns så klart flera aktörer på marknaden för ljudböcker. Jag har valt att begränsa mitt test till den största aktören Storytel och med Nextory som utmanare.

Storytel och Nextory är väldigt snarlika, både i appen, på nätet och i funktioner. Men Storytel förenklar mitt letande efter en spännande läsning (lyssning) genom att lotsa mig framåt beroende på mina val. Min upplevelse är att Storytel tar hand om mig. Speciellt med förslag på liknande titlar.

I det fall att titeln finns i både ljudbok och e-bok kan jag dessutom växla mellan de olika alternativen, hur som helst – när som helst. Det är en stor fördel, anser jag. Speciellt eftersom jag vill använda min läsplatta för att “ha boken i handen”.

Test av Storytel och Nextory

Jag började med att skaffa mig ett abonnemang hos Storytel respektive Nextory (gratis i 14 dagar) för att kunna jämföra de båda.

Därefter laddade jag ner deras respektive app för Android. Storleken på apparna skiljde sig ganska mycket åt. Storytel’s app ligger på strax över 10mb att ladda ner och Nextory’s app är hela fyra gånger större, dvs ca 40mb.

Därefter har jag startat apparna och skaffat mig ett första intryck. Storytel förmedlar kvalitet och design. Deras app är för mig estetiskt tilltalande men ändå lättnavigerad.

 

Storytel navigering
Navigering i kategorier hos Storytel

 

Nextory slår mig med sin enkelhet. Trots det att appen är nästan fyra gånger så stor, så upplever jag den väldigt avskalad och enkel. Mycket luft mellan titlarna.

Hos Nextory väljer jag en kategori och får sedan underkategorier presenterade, med några förslag på titlar från varje underkategori.

 

Nextory navigering
Navigering i kategorier hos Nextory

 

Hos Storytel kan jag däremot scrolla längst ned och välja att visa samtliga titlar i huvudkategorin, dvs oavsett underkategori. Det passade mig bättre och gjorde det enkelt att sortera i listan med senaste titlar överst osv.

Lyssna på ljudbok

Som referenstitel valde jag Syndabocken av Sofie Sarenbrant. Hos både Storytel och Nextory är uppläsare Katarina Ewerlöf. Jag valde också denna titel för att den fanns som både ljudbok och som e-bok hos de båda.

Hos Nextory är jag tvungen att ladda ner hela ljudboken innan jag kan börja lyssna. Över en 10Mbit-uppkoppling tog det närmare fem minuter! Det gör att i alla fall jag drar mig för att provlyssna en titel.

 

Nextory Syndabocken
Exempel på titelbeskrivning hos Nextory

 

Hos Storytel streamas ljudboken, vilket innebär att den börjar spela direkt. Storytel ger mig alternativet att ladda ner ljudboken, om jag hellre vill, beroende på vilken möjlighet till internet jag tror mig ha under tiden jag lyssnar. Det gör att jag slipper ladda ner hela boken bara för att provlyssna några minuter.

 

Storytel Syndabocken
Exempel på titelbeskrivning hos Storytel

 

I övrigt är de bägge tjänsterna för ljudböcker och e-böcker ganska lika varandra. Jag menar, på hur många olika sätt kan man läsa eller lyssna på en bok?

Både Storytel och Nextory har insomningstimer på sina spelare. Du kan också justera uppläsarens hastighet. Båda apparna kommer ihåg var du slutade läsa/lyssna genom att automatiskt placera ett bokmärke där du slutade.

Nextory ger möjligheten till familjeabonnemang för en lite högre kostnad, där du kan lyssna på upp till fyra enheter samtidigt. Storytel är begränsad till att lyssna från en enhet samtidigt. För och emot. Beroende på hur man tänkt använda abonnemanget.

Storytel mitt första val

Mitt slutgiltiga val föll på Storytel. De är inte bara Nordens största boktjänst för ljudböcker och e-böcker, de gör det enklast för mig som användare. Storytel förmedlar också i stort sett alla ljudböcker som ges ut idag och har tusentals titlar i sin katalog. Är det någonstans jag ska börja, så borde det vara där.

Och jag är ledsen, det är svårt att jämföra utbud. Det är verkligen det. Men efter att ha testat de båda tjänsterna så hittar jag fler titlar spontant på Storytel. De gör det enklast för mig, både navigeringsmässigt och med streaming.

Men; Var inte rädd för att testa vilken du gillar bäst. Både Storytel och Nextory erbjuder prova fritt i 14 dagar. Därefter säger du enkelt upp ditt abonnemang om du inte är nöjd.

Nu ska jag slumra till en ljudbok. Lästips (eller säger man lyssnatips?) mottages tacksamt!

1 reaktion på ”Storytel eller Nextory – ljudböcker på nätet”

  1. Grymt bra genomgång! Vad gillar du för sorts böcker? Många lyssnar just nu på pandemiböcker som t.ex Pesten av Albert Camus eller Döden i Venedig av Thomas Mann.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share