Så det kan se ut i smarta hem

Smarta hem förenklat

Smarta hem, hemautomation, styr ditt hus, smarta prylar… Kärt barn har många namn. Det är också ett väldigt brett begrepp. Det som är ett smart hem för dig behöver nödvändigtvis inte innebära det för någon annan. Vad ligger då i begreppet? Vad är det som menas?

Med smarta hem menar man oftast hemautomation. Ett automatiserat hem. Wikipedia definierar hemautomation så här:

Det är automatisering av hem, hushållsarbete- eller aktivitet.
Källa: Wikipedia

Vad är då en smarta hem-produkt?

Nu blir det genast spännande! Smarta produkter är rejält hajpat på marknaden. Kan tekniksaken hjälpa dig i vardagen? Då är det en smart produkt! Men var är då skillnaden mot en osthyvel? Den hjälper i alla fall mig i vardagen. Är det en smart produkt då? Kanske. Den har ju ingen teknik inbyggd. Men det är ju smart med en osthyvel.

 

För mig är tekniksaken smart när den kan göra något direkt, eller indirekt, själv. Att ha en lampa som jag måste tända med en knapp, anser inte jag vara speciellt smart. Det har jag redan hela huset fullt av. Om det är en tråd (kabel) eller trådlöst (radiovågor) mellan knapp och lampa spelar ingen roll. Jag måste ju ändå trycka på knappen.

Hemautomation

Skillnaden för mig blir när lampan kan tända sig själv. På ett givet villkor. Utan att jag behöver blanda mig i. Jag slipper trycka på knappen! Det är smart!

Exempel:

Jag kommer hem från jobbet. Det är november månad. Mörkt och kallt som i en isbjörns mest intima kroppsdel (ja, man kan inte skriva rövhål på en nystartad blogg). Då vill jag inte stå och leta efter rätt nyckel utanför dörren.

Jag vill att entrélampan tänds antingen när jag närmar mig entrén, eller när det börjar bli mörkt ute. Dessutom vill jag ju inte använda en gammaldags metallpinne för att låsa upp dörren. Det borde räcka att jag är i närheten och kanske i kombination med en kod, utifall jag skulle tappa bort mig själv. När dörren låses upp vill jag dessutom att belysningen tänds i hallen, så att jag ser i mörkret. Sedan hade det ju varit tjusigt om kaffemaskinen stod klar med en rykande färsk kopp kaffe. Smart!

Om det sedan hade funnit ytterligare villkor, t ex att huset – via min gps i telefonen eller bilen – kunnat avgöra hur snabbt jag tog mig hem från jobbet, så kunde det vara ett mått på min stressnivå. Körde jag samma sträcka fortare än vanligt, så kanske det betyder att jag är stressad. Och då har jag kanske inte tid med kaffe. Därför; sätt inte på kaffemaskinen idag. Nu snackar vi smart!

Nu vill jag ha ett smart hem

Då svarar jag; Välkommen till en beroendeframkallande hobby!

Vill du automatisera en, eller några enstaka saker i hemmet? Är du dessutom bekväm med att det kan sluta med olika appar i telefonen eller olika typer av fjärrkontroller för varje moment? Då är det good enough att skaffa en tekniksak för varje sak du vill ha koll på. Det finns en uppsjö av smarta prylar! Bara att välja och vraka! Utgå ifrån ditt behov.

Vill du däremot att den där dyra tekniksaken du köpte för lönebonusen i våras, ska kunna prata och förhålla sig till den andra dyra tekniksaken du köpte till dig själv i julklapp, då behöver du en gateway eller liknande. Då behöver inte de smarta tekniksakerna tvunget kunna prata med varandra, utan det räcker att gateway’en kan prata med de båda. Sen styr du allt via gateway’en. Eller tekniksakerna individuellt. Vilket du vill.

Olika sätt att kommunicera

Nackdelen med hajpen kring hemautomation är att ALLA teknikföretag vill ha så stort bollinnehav som möjligt i matchen. Det finns alltså ännu ingen standard för sättet de smarta tekniksakerna ska kommunicera. Tyvärr. Alla hävdar bestämt att deras valda lösning är bäst.

Alltså; det första du behöver göra innan du rusar iväg och handlar tekniksaker är att bestämma dig för vilket kommunikationssätt du vill använda. Detta avgör vilken gateway och smarta tekniksaker du kan använda. En del gateway’s klarar flera kommunikationssätt, en del har nischat sig till det de tror mest på.

Håll ihop hemmet med en gateway

När du kommit så långt att du varvat Internet i ämnet och äntligen bestämt dig, så kommer nästa val; gateway. Vilken gateway ska du välja? Här är det extremt personligt vad man gillar. Tre tips jag vill skicka med dig av egen erfarenhet är:

  1. Vad vill du kunna göra med din hemautomation? Vill du kunna tweaka allt, eller ska det bara fungera direkt ur boxen? Tänk Android eller iOS, PC eller Mac, så förstår du vad jag menar.
  2. Vad har du för budget? Du kan hitta en gateway för allt mellan 500-lappen till ca 6000kr idag.
  3. Och glöm för guds skull inte denna: Vad har gateway’ens användargränssnitt eller mobilapp för WAF, [vaff] dvs “Wife Acceptance Factor”? Jag skojar inte nu. Vald lösning ska underlätta och passa alla i hemmet. Annars är det uppförsbacke från början.

Så! Detta var en första del i ett av mina käraste ämnen. Väldigt förenklad. Jag kan garantera att det efterhand kommer allt fler inlägg inom ämnet. Ut nu och sondera terrängen! Det finns massor av roliga och spännande tekniksaker där ute!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share