Kontrollera lamporna med en gateway

Så styr du ditt smarta hem

Smarta hem och hur man kan automatisera hemmet är ett kärt ämne och en stor hobby för mig. Allt går att styra. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

En av utmaningarna för mig är att knyta ihop säcken, så att jag kan styra alla tekniksaker från ett och samma ställe. Hur gör man då?

Styr ditt smarta hem med en gateway

Jag en skrev i ett tidigare inlägg att det är en fördel om du hittat en favorit bland alla de tekniker för smarta hem som finns. Har du t ex bestämt dig för z-wave, så blir det enklare att knyta ihop säcken. Alla tekniksaker kan då prata med varandra. Men det är inte alltid det går. Då är det ett måste med en gateway. Själva hjärnan i ditt smarta hem.

I din gateway läser du in alla tekniksaker du har i hemmet och kan sedan styra dem från denne. Likaså hanterar du logiken, dvs regler för vad som ska hända när och hur. Utebelysningen kanske ska tändas när solen går upp, eller när det är ett visst antal lux ute.

Några exempel på gateways

Det finns många olika gateways på den svenska marknaden. Globalt finns det galet många. Nedan kommer jag att lista några av de jag har egen erfarenhet av. Antingen som jag använder själv/har använt, eller som jag hjälpt andra med till sina smarta hem.

Gateway kontroller
Rörigt i teknikrummet

Fibaro Home Center 2

Fibaro Home Center 2 är enligt min mening den bästa gateway’en/kontrollern på totalen. Den är helt klart bland de dyraste på svenska marknaden, men har fördelen med både grafisk hjälp för skapande av logiken och att du kan programmera själv med lua-script. Man behöver inte vara programmerare för att kunna använda lua. Det finns mängder med kod att låna på nätet. Jag tycker också att Fibaro har det snyggaste gränssnittet i sin app, vilket gör det enklare (i alla fall hos mig) för resten av familjen att ta till sig. Nackdelen med Fibaro är att de är helt dedikerade till z-wave och har i dags läge inte anammat z-wave plus (gen 5). Det går så klart att koppla till sub-gateways som klarar den biten.

Fibaro Home Center 2 Z-wave-controller
Cirka pris: 5 500 kr

Fibaro Home Center Lite

Detta är lillebror till HC2. Är mindre i formatet och har plastchassi istället för aluminium som sin storebror. Den kallas “Lite” av en anledning. Hårdvaran (prestandan) är lite klenare än HC2 och den saknar också en del funktioner, som t ex möjligheten att göra egna lua-script. Därför valde jag HC2, men i ärlighetens namn så har jag ännu inte använt några av de funktioner jag betalat extra för. Tveksamt är om jag kommer att göra det heller. Fibaro har ganska många plugin till de vanligaste tekniksakerna man vill koppla in. Troligtvis hade jag klarat mig tillräckligt med denna istället. I övrigt samma gränssnitt som storebror.

Fibaro Home Center Lite Z-wave-controller
Cirka pris: 2 600 kr

Zipato Zipabox

Zipato är ett gäng som i stället för upplevelsefokus har fokuserat på möjligheter. En av deras första  gateway’s var just Zipabox. Även denna liten i formatet och med plastchassi. Den har dock möjligheten att placeras på DIN-skena (om man nu skulle ha utrymme över i elcentralen eller liknande). Det går också att expandera Zipabox med flera moduler. Grundboxen är kompatibel med z-wave. Sedan kan du utöka kompatibiliteten med t ex 433MHz-modul, batteri-modul, KNX-modul, GSM-modul m.m. Zipato är också väldigt snabba med att ta in funktionalitet för nya tekniksaker när de kommer ut på marknaden. Där kan det finnas lite mer att önska av konkurrenterna. Billig och med möjlighet att betala för fler funktioner.

Cirka pris: 2 500 kr för Zipabox Duo (inkl. 433-modul)
www.zipato.com

Zipato Zipatile

Många, inkluderat mig själv, monterar en läsplatta på väggen som alltid har styrningsappen igång. På så vis är det alltid lätt för familjen att larma av/på, tända/släcka, starta/stoppa, kolla temperaturer eller väderprognos m.m. utan att man behöver ha mobiltelefonen i fickan hela tiden. Zipato har tagit detta ett steg längre och stoppat en komplett gateway i en pekplatta. Zipatile är därför styrningsplatta och gateway i ett. Smart, tycker jag. Zipatile är dedikerad till z-wave (även gen 5) och zigbee.

Cirka pris: 3 500 kr
www.zipato.com

Vera Control – Vera Edge

Vera är mångas favorit i träsket för smarta hem. Möjligheterna är många att göra egna lösningar till Veras produkter. Alla olika kontrollers / gateways har sin fördelar och nackdelar. Veras fördel, tycker jag, är att de lägger in andra tillverkares stöd för tekniksaker, snarare än att skapa ett eget stöd. Det gör att de är väldigt snabba på att hänga med i den ständiga utvecklingen. Nackdelen tycker jag är deras otäcka grafiska gränssnitt. Det finns en del alternativa appar att utforma själv, men det passar inte mig. Vera Edge skulle jag vilja påstå är instegsmodellen i Veras värld av smarta hem med MiOS. Billig och med möjlighet att betala för fler funktioner, t ex sms-notifiering. Hanterar z-wave (även gen 5).

Cirka pris: 1 300 kr
www.getvera.com

Vera Control – Vera Plus

Samma som ovan, men mer kraftfull, och har utöver z-wave (även gen 5) även stöd för zigbee, bluetooth och wifi. Min rekommendation om du funderar på en controller / gateway från Vera.

Vera Plus Smarta hem-controller
Cirka pris: 2 000 kr

Vera Control – Vera Secure

Veras senaste tillskott är det tredje steget i den etablerade trion. Jämfört med Vera Edge och Vera Plus finns flera likheter och olikheter. Vera Secure riktas till slutanvändare som har ambitioner att skapa ett hemlarm. Med inbyggd 3G- (OBS! kommande funktion) och batteribackup, samt en siren, kommer Vera Secure att bibehålla driften vid strömavbrott eller om Internet-anslutningen går ner. I övrigt har Vera Secure samma z-wave-stöd som både Vera Edge och Vera Plus. Utöver z-wave (gen 5) finns, precis som i Vera Plus, stöd för zigbee, bluetooth och wifi.

Vera Secure Smarta hem-controller
Cirka pris: 3 500 kr

Övriga

Det finns flera andra gateways / controllers för att styra ditt smarta hem. Ett exempel är Telldus Tellstick Znet Lite v2 som fungerar med både 433MHz och Z-wave. Ett annat är Aeon Labs Z-stick USB-adapter som du stoppar i en ledig USB-port på din dator, så fungerar datorn som en gateway / controller. Nackdelen, eller fördelen beroende på hur man ser det, är att du måste ha datorn igång hela tiden och ha en mjukvara installerad för logiken. Vill man bli riktigt avancerad och bygga en egen gateway /controller, så går det alldeles utmärkt med en HAT som t ex Razberry 2 Z-wave-controller att ansluta till GPIO på din Raspberry Pi.

Möjligheterna är många. Det är “bara” att välja! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share