Spotify Connect

Så fungerar Spotify Connect

Spotify och Spotify Connect har tagit en enorm marknad de senaste åren. De flesta tekniksaker har idag Spotify Connect integrerat. Till och med spelkonsoler har idag Spotify Connect. Men hur fungerar det egentligen?

Musiktjänsten Spotify är idag nästan lika vanlig hos folk som underkläder. Vid årets slut 2017 hade Spotify 157 miljoner aktiva användare varav 71 miljoner var betalande prenumeranter. Det går bra för musikjätten.

Vad är då Spotify Connect

Hur Spotify fungerar behöver väl knappast någon närmare förklaring. Startar du appen på din mobiltelefon eller surfplatta så börjar musiken spelas i den tekniksaken eller i dina hörlurar. Samma princip om du lyssnar via webben eller programmet på datorn.

Spotify på android

Grejen med Spotify Connect är att du kan använda samma app eller program som fjärrkontroll till någon annan enhet. Enhet i detta fallet kan vara en annan mobiltelefon som är inloggad med samma Spotify-konto via appen. Det kan också vara en spelkonsol, högtalare, receiver eller liknande som har Spotify Connect inbyggt.

Helt plötsligt kan du göra mer än att bara lyssna där du väljer musik. Nu kan du istället tala om var musiken ska hämtas och spelas upp. Din mobiltelefon har nu istället blivit en fjärrkontroll där du kan växla mellan låtar och justera volymen.

Kan jag ha mer än en Spotify Connect-enhet

Ja, det går alldeles utmärkt. Läser du specifikationerna noggrant så har faktiskt de flesta nya tekniksaker som kan spela ljud i någon form också Spotify Connect integrerat. Du kan fylla hela hemmet med tekniksaker som har Spotify Connect och sedan är det bara att välja på vilken enhet, eller rum, du vill spela upp på.

spotify connect i appen

Vad är då skillnaden mot multiroom-högtalare

I skrivande stund kan varje inloggad Spotify-användare bara spela upp på en enhet åt gången.

spotify connect princip
Principskiss för Spotify Connect

För att kunna spela upp ljudet synkroniserat på flera enheter samtidigt, t ex i flera rum, så finns det mig veterligen två alternativ:

  1. Skaffa dig multiroom-högtalare av samma märke/produktfamilj
  2. Använda Chromecast Audio och gruppera dessa

Använder du multiroom-högtalare så sköter högtalarnas egen app fördelningen av musiken till högtalarna. Förenklat så är det multiroom-högtalar-appen (långt ord) i din mobiltelefon som hämtar musiken från Internet och fördelar den på ditt hemnätverk alt. via bluetooth till högtalarna.

Multiroom princip
Ungefär så här fungerar en multiroom-lösning (med vissa variationer)

Använder du Chromecast Audio så hämtar Chromecast’arna musiken från Internet och börjar spela den samtidigt. Detta alternativet är lite mer belastande för din internetuppkoppling, förutsatt att du inte har snabbare internetanslutning än du har hemnätverk – vilket oftast inte är fallet.

Varför då multiroomhögtalare

Enligt denna principen fungerar det för de flesta. Belastningen på nätverket stannar i hemmet. Har du dessutom mobil bredband hemma så blir det bra mycket billigare att ha en dataström in i huset som sedan delas, istället för en dataström till varje högtalare.

Spotify har dock fått upp ögonen för dessa möjligheter att expandera ytterligare (äntligen!). En multiroom-lösning som fungerar med alla enheter som nu matas ut med Spotify Connect skulle innebära en revolution. Helt plötsligt blir du märkesoberoende när du köper högtalare och vill kunna spela i alla rum samtidigt. Det sägs på “bygden” att de jobbar på detta i dags datum.

Det handlar alltid om pengar

Frågan är hur det kommer att fungera med de licensieringar och avtal som olika märken (läs Sonos) har med Spotify. Jag har svårt att tänka mig att det kommer att välkomnas av alla. Vissa märken lever till stor del på sin app (läs Sonos). Högtalar-appen blir då till stor del överspelad, förutsatt att man endast nyttjar Spotify för uppspelning (vilket de flesta troligtvis gör).

Eller vad tycker du? Visst hade det varit smidigt att bara ha en app och fler möjligheter?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share