radera Facebook permanent

Radera Facebook permanent, enkelt!

Radera Facebook permanent är inte det lättaste. Känslomässigt, kanske. Med nedan guide visar jag hur du frigör dig ur klorna på ett av världens största företag.

Senaste dagarnas skandal kring Facebook har väl knappast undgått någon. Avslöjandet om Cambridge Analytica.

Det jag tycker är mest intressant är att det blir en så stor nyhet. Men jag kanske är lite yrkesskadad från mina 13 år med IT. För mig är det självklart att Facebook lagrar så mycket information som möjligt om dig som person. Det är ju hela deras affärsidé. De säljer marknadsföringsunderlag. Intressant att så få har ställt sig frågan, eftersom mer eller mindre varannan svensk blottar hela sitt liv till företaget. Jag gissar att fler överväger om de ska lämna ut sitt personnummer för ett medlemskap på Apoteket, eller liknande. Man brukar skoja om att Facebook vet mer om dig som person än vad din livskamrat gör. Ingen rök utan eld, kanske.

Behöver jag vara orolig?

Orolig eller inte. Det är upp till dig att avgöra. Svårt att greppa vad det innebär? Låt mig försöka med ett liknande tankeexperiment som kanske gör det enklare att ta steget att radera Facebook permanent;

Tänk dig att du sitter på ett fik med en vän. Ni pratar om allmänt sociala saker som ni brukar. Vad har hänt dig på sistone, det här har hänt mig och så vidare. Under varje bord sitter en mikrofon. Alla mikrofoner är kopplade till en stor bandspelare i fikets personalrum där alla konversationen spelas in och lagras. Alla band och inspelningar förvarar man så säkert som möjligt mot brand och stöld. De skulle kunna brinna upp eller bli stulna, men den risken är väldigt liten eftersom det finns kameraövervakning.

Känns det okej? Hänger du med? Vi fortsätter;

Fikets ägare har fått en idé med stor lönsamhetspotential; Genom att varje kväll lyssna igenom alla dagens samtal kategoriserar denne alla fikets kunder i en tabell. För varje kategori noteras även personliga intressen, uppskattad ålder, hur du verkar vara som person m.m. Om du har uppgett ditt riktiga namn under samtalet med din vän, så kan ägaren också notera detta i tabellen. Tabellen med all information säljer fikets ägare sedan till olika marknadsföringsbolag som uppskattar den detaljerade informationen om dina vanor.

Men… det har ju inte du godkänt?

På fiket får alla en tjock servett samtidigt som man tar sin bricka. Alla servettens lager är fyllda med liten, liten text som förklarar mikrofonerna, att informationen säljs och så vidare. Där står också att genom att du sätter dig på någon av fikets ägda stolar, så godkänner du avtalet.

Hade du läst all text på servetten?
Läser du varje avtal du godkänner på din dator när du skapar ett konto till en internettjänst?

Att synas är guld

Facebook är inte ensamma om detta. De har bara en väldigt stor skara användare. I de senaste dagarnas turbulens kring Cambridge Analytic handlade det dock om annan påverkan via Facebook och möjlig påverkan på USA-valet. De får betala lite böter, sedan är det glömt. En amerikansk professor på en kurs i marknadsföring sa till mig en gång; -“All publicitet är guld värd. Bra, eller dålig. Spelar ingen roll. Oftast är dålig bättre – det syns mer”. Han hade nog en poäng.

Okej, radera Facebook permanent, hur gör jag?

Om du verkligen vill lämna allt bakom dig och komma tillbaka till den stora världen, där vi bor (för att citera Dalle), så finns det två sätt. Det ena sättet är ganska enkelt, är lätt att hitta på Facebook, och innebär att du inaktiverar ditt konto. Ingenting försvinner, allt finns kvar. När ångesten kommer krypande kan du enkelt öppna ditt konto igen. Detta kan ni klura ut själva på Facebooks hjälpsidor, så det kommer jag inte att ta upp här.

Det andra sättet innebär att du raderar ditt konto och all tillhörande lagrad information permanent (i alla fall påstår Facebook det). Facebook vill så klart inte bli av med dig som användare, så de har gjort det väldigt svårt att hitta. Följ guiden nedan så går det som en dans!

Så här gör du för att radera Facebook permanent:

  1. Starta en webbläsare och öppna Facebook. Logga in med ditt Facebook-konto.
  2. Klicka på pilen överst till höger och välj Inställningar.
  3. Längst ned klickar du på Hjälp.
  4. Lägg muspekaren på Hantera konto i menyn och klicka på Inaktivera eller ta bort ditt konto.
  5. Klicka på Hur tar jag bort mitt konto permanent? vilket i sin tur visar en radda med text. Klicka på länken “meddelar oss det” i sista raden, första stycket.
  6. Nu öppnas en ny webbsida där du ska klicka på Avsluta mitt konto.
  7. Fyll i ditt lösenord i det översta fältet, skriv av bokstäverna/symbolerna i den förvrängda rutan och klicka på OK.

Nu har du initierat att ditt konto ska raderas. Facebook vill dock att du ska hinna ångra dig, så loggar du in på Facebook inom två veckor så avbryts raderingen. Efter dessa två veckor börjar en period om 90 dagar, som Facebook menar att de behöver för att dina  personliga data ska raderas på alla servrar.

Så! Det var allt. Visst var det lätt att radera Facebook permanent?

Har du raderat ditt konto nu? Klarar du stå emot ångesten? 🙂

Dela din lycka:

 

 

1 reaktion på ”Radera Facebook permanent, enkelt!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share