Köpa bärbar dator

Råd och tips när du ska köpa bärbar dator

Köpa bärbar dator är idag inte det lättaste. Speciellt inte om man inte vet vad man ska titta efter. Här kommer några tips för dig att ha med på vägen när du ska köpa bärbar dator.

Tips och råd för ett lyckat datorköp

Läs gärna min guide om vad du bör tänka på vid köp av ny dator. Det är mycket text, men det är värt läsningen (jag är helt objektiv). Mitt viktigaste råd när du ska köpa en ny dator är att du är överens med dig själv om vad du vill ha. Inte vad plånboken vill ha. Du kommer bara att ångra dig. Vänta då hellre tills plånboken också blir nöjd.

Låt ditt behov styra när du ska köpa bärbar dator

Du verkar ha bestämt dig för en bärbar dator, istället för en stationär dator. Antagligen för att du vill kunna röra dig fritt och använda datorn där det passar för tillfället. Bra! Då är du klar över ditt behov. Det är en bärbar dator du behöver.

 

Hur flyttbar behöver din bärbara dator vara? Det finns flera olika varianter av bärbara datorer. Ja, alla är de bärbara så klart. Men det finns ultralätta bärbara, normala bärbara och flera varianter av prestandafokuserade bärbara datorer.

De senare brukar vara tyngre än normalt och inte lika bekväma att dra runt på. Jag brukar kalla dem för “släpbara” datorer. Men är ditt behov att kunna flytta datorn från A till B några enstaka gånger, så är det kanske en bra kompromiss. Vill du däremot ta med din bärbara dator överallt, så stannar den kanske hellre hemma till slut.

Det här kan vara bra att tänka på

 1. Skärmstorlek. Storleken på skärmen styr storleken på den bärbara datorn. Behöver du verkligen en stor skärm? Om du behöver det – behöver du verkligen en bärbar dator?
 2. Skärmens yta. Många tillverkare väljer idag att återge en glasliknande finish på skärmytan. Det ser onekligen tjusigt ut. Men tänk även på att omgivningen kommer att reflekteras i den blanka ytan. Kanske är det bättre med en matt finish?
 3. Gångjärnen till den vikbara skärmen. Känn lite på datorn. Känns det plastigt glappigt, eller andas det rejäl kvalitet? Är det svajigt och glappigt nytt, så blir det inte bättre med tiden. Kablaget till skärmen går som oftast i dessa rörliga leder och nöts snabbt sönder vid en dålig konstruktion.
 4. Batteritid. Du vill skaffa en bärbar dator för att du ska kunna vara mobil. Inte låst till strömuttag. Vad som är bra batteritid avgör du. Mer prestanda – kortare batteritid. Oftast.
 5. Vikt. Ska du ha den bärbara datorn med dig på språng, så är vikten av största vikt. Eller axelmassage emellanåt.

Förslag på billiga bärbara datorer

Här kommer några förslag på bärbara datorer som jag hade kunnat tänka mig själv:

15″ bärbar dator med SSD för familjen med blandade krav (ingen raket, men passar som kontor/hemdator)

HP Pavilion 15-aw022no (produktbild från BilligTeknik.se)

 

 • SSD-hårddisk. Snabbstartad.
 • 8 Gb ramminne DDR4 (går att utöka upp till 32Gb)
 • 15.6″ skärm med HD-upplösning
 • Windows 10
 • Vikt 2 kg

Ca pris: 5 800 kr – HP Pavilion 15-aw022no

 

Råda andra i att köpa bärbar dator är inte lätt. Det är snart lika personligt som toalettpapper. Detta är vad jag rekommenderar utifrån min erfarenhet (jag har skruvat och lagat många datorer genom åren). Med det inte sagt att det passar just dig. Se förslagen som ett tips på vägen. Här kommer ett alternativ till, för den lite mer kräsne användaren:

15″ bärbar dator för den lite mer kräsna familjen (klarar köra några spel också om man vill det)

HP Pavilion Power 15
HP Pavilion Power 15 (produktbild från BilligTeknik.se)
 • M.2 SSD-hårddisk. Snabbstartad.
 • Intel i5 med fyra kärnor och 6 Mb L3-cache
 • 8 Gb ramminne DDR4 (går att utöka till 32Gb)
 • Grafikkort NVIDIA GeForce GTX1050
 • 15.6″ LED-skärm med HD-upplösning
 • Windows 10
 • Vikt 2.1 kg

Ca pris: 9 400 kr – HP Pavilion Power 15-cb017no

 

Avslutningsvis

Ta dig tid att känna, klämma och leta information om för- och nackdelar innan du rusar iväg för att köpa bärbar dator. Även om du inte kommer att använda den ofta, så ska det bara fungera när det väl är dags.

Låt dig inte luras av försäljningsknep som “Ultraslimmad student- eller pendlardator!”. You get what you pay for. Så är det alltid. Avvägningen vad som är viktigast för dig och ditt behov av bärbar dator kan bara du avgöra! Ta gärna fasta på mina tips ovan, så har du en bra hjälp på vägen till att köpa bärbar dator!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share