Fibaro Dimmer 2

Mitt smarta hem växer med en Fibaro Dimmer 2

I helgen utökade jag mitt smarta hem med en dimmer-puck från Fibaro. En Fibaro Dimmer 2.

Det finns flera olika dimrar på marknaden för ditt smarta hem. För mitt smarta hem, som knyts ihop av en Fibaro Home Center 2, så passar Fibaro Dimmer 2 utmärkt. Kompatibiliteten borde vara utmärkt när samma tillverkare är inblandad. I alla fall är min erfarenhet att det brukar vara så.

Fibaro Dimmer 2
Fibaro Dimmer 2 i sin originalförpackning

Mitt behov är att kunna välja ljusintensiteten på halogenstrålkastaren vi har i taket. Okej, det kanske inte är en strålkastare. Snarare en traditionell taklampa med tre stycken halogenspotlights som går att rikta åt olika håll. Som den LED-fantast jag är, så retar energiförbrukningen mig på alla andra ljuskällor. Fördelen är väl då att en stor del av energin avges som värme, så jag för ju behålla en del av pengarna jag förlorar i belysning som värme istället.

Fibaro Dimmer 2

Vid första anblick ser förpackningen dyr ut. Med glansigt tryck och allt. Vid uppackning så visar sig förpackningen vara tunnare än kartongen till ett paket Tom & Jerry-kex. Det rimmar inte med det visuella intrycket.

Dimmerpuck med z-wave

Fibaro Dimmer 2 är en så kallad “dimmerpuck” som kommunicerar via z-wave. Det betyder att man installerar den dolt bakom strömställaren (tända/släcka-knappen) eller i valfri dosa. I mitt fall är det enklast att installera den direkt bakom en strömställare. Utmaningen hemma hos mig (och som säkert hos de flesta andra) är att jag har trappkoppling där jag tänkt kunna dimra belysningen. Det gör det, i alla fall för mig, till ett lite större tankepussel än normalt. Det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Installation

Min första tanke var att installera dimmerpucken i hallen. Det var faktiskt därför jag köpte den. Men under installationens gång slog det mig att det vore mer praktiskt att kunna dimra belysningen i vardagsrummet. Tänk dig följande scenario; TV’n slås på, det är mörkt ute, takbelysningen är redan tänd, en film börjar castas via Chromecast. Då vill jag att takbelysningen ska dimras. Inte släckas. Utan dimras. Svag belysning för att inte störa filmen, men tillräckligt för att jag ska hitta min fru i mörkret. Eller popcornen. Det beror på filmens karaktär.

Därför började jag i hallen, men avslutade i vardagsrummet. I total sinnesförvirring över att min plan revs i stycken och jag fick tänka om, så glömde jag fotografera sista delen av installationen. Men du missade inget viktigt. Bara hur man kopplar in Fibaro Dimmer 2. Kopplingsschema finns i manualen.

 

kopplingsschema fibaro dimmer 2
Kopplingsschema för mina förutsättningar (kanske inte dina)

 

Jag vill lägga in en liten brasklapp här. Att installera en z-wave-puck som denna räknas som en fast installation. Det får därför endast utföras av behörig elektriker. Som tur är är jag utbildad elektriker. Jag gör därför det mesta elektriska själv i hemmet. Men – jag är noga med att det godkänns av behörig elektriker innan något spänningssätts. Är du det minsta osäker på hur du ska göra – googla inte. Ring din vän elektrikern. Så var det sagt. Jag vill inte inspirera till något “friskt kopplat, hälften brunnet“.

Nu var det ett tag sedan jag drog ny el i huset, så min hjärna hade redan förträngt var kopplingsdosan gömde sig bakom tapeten. Steg nummer ett var att leta reda på den. I normalfallet kan man känna med fingrarna var hålet är, men efter x antal ommålningar och omtapetseringar är det inte längre lika enkelt. Därför fick min bäste vän Phasen hjälpa till.

Phasen-pennan
Phasen-pennan lyser rött när den hittar spänningssatt fas

Jag skar ut för hålet (så blir det att åka och köpa doslock senare i veckan) så att jag kan minnas hur det var kopplat. Egentligen överkurs, då det räcker att kolla bakom strömställarna, men vill man skaffa sig jobb så gör man det.

Plocka isär strömställaren där Fibaro-pucken ska installeras. Vi har satt Exxact-serien hemma, då jag gillar att de är lättpillade. Och snygga också.

Och självklart så bryter du matningen fram till det du ska pilla med INNAN du börjar pilla. Men det borde vara självklart, annars borde du inte pilla.

Det ser lite trångt ut vid första anblick, men jag lovar. Fibaro Dimmer 2 får plats galant bakom strömställaren. Akta antennen bara, så att den inte blir skadad. Längden på antennen har den längd den har för att det ska fungera bäst med den frekvens den sänder på. Ett brott på den, så fungerar den inte lika bra.

En sak att tänka på som inte är ett måste, men handhavandet blir enklare, är att vid återmontage av strömställaren även sätta dit en fjäder. Det är en stor fördel att ha en återfjädrande strömställare till alla puckar av denna sort. Det går utan, ja. Men det blir en fasligt massa “vippande” fram och tillbaka då. Speciellt om man installerar en dimmerpuck.

Integrering av Fibaro Dimmer 2 i smarta hemmet

Beroende på vad du har för gateway / kontroller hemma, så fungerar det på lite olika sätt. Läs i din manual för din kontroller / gateway hur du gör när du inkluderar en ny enhet. På Fibaro Home Center 2 väljer man “Lägg till ny enhet” under fliken “Enheter” och klickar “Lägg till”.

För att Fibaro Dimmer 2 ska försättas i inlärningsläge rekommenderar Fibaro att man trycker tre gånger på inlärningsknappen “B” som sitter direkt på z-wave-pucken. Jag rekommenderar inte detta, då man måste ha spänningssatt tekniksaken utan att ha stoppat undan den säkert bakom strömställaren i dosan. Det är betydligt enklare att montera tillbaka allt först. Slå på strömmen igen, gå till din dator och koppla upp dig mot din kontroller / gateway. Lägg till enheten och löp som en gasell till strömbrytaren och tryck tre gånger snabbt (ja, väldigt snabbt) på strömställaren. Det är samma sak som att trycka på “B”-knappen (förutsatt att du kopplat rätt).

Hos mig ser det nu ut så här i användarinterfacet:

Ett behändigt reglage för att manuellt reglera ljusstyrkan på taklampan i vardagsrummet. Kan också bara klicka on / off om man vill det. Dimmern kommer ihåg senaste nivå och lägger sig på den vid on / off. En annan fördel med denna z-wave-pucken är att den även loggar energiförbrukningen på inkopplad förbrukare. Två flugor på smällen!

Nu har jag inte bara fått en dimmer i vardagsrummet, utan kan även i min gateway automatisera vad som ska hända med belysningen vid olika scenarion. Nu är det bara fantasin som sätter gränser! Och filmval…

Hur ser ditt smarta hem ut? Vad har du hittat på för lösningar hos dig? Dela gärna med dig! Jag är supernyfiken på dina idéer!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share