Köpa ny dator

Guide: Köpa ny dator – Så väljer du rätt

Under lika lång tid som datorn funnits i gemene mans hem har jag fått frågan; -“Kan du hjälpa mig att köpa ny dator”? Eller; “Vad ska jag välja för dator? Den är till grabben – han ska spela spel”. Jag ska försöka reda ut lite generella begrepp och vad du bör tänka på när du köper ny dator.

Idag är det inte lätt att välja rätt dator. Det finns en uppsjö med alternativ av nya datorer, både i format, funktion, prestanda och framför allt prisklass. Priset kan vara ett riktmärke på vad som är bra eller bättre dator. Men om det finns två alternativ för samma prislapp? Frågar du säljaren i butiken, så pekar hen troligtvis i 9 fall av 10 på den som butiken har mest avans på.

Varför ska du köpa ny dator?

Första och viktigaste frågan du ska ställa till dig själv; Varför ska du köpa ny dator och vad ska du använda din nya dator till? Det kanske ska vara en kontorsdator? Eller kanske en speldator? Eller ska du bara ha den som surfdator?

Tänk så här (som jag tror fler känner sig mer bekväma med): Du behöver ett nytt fordon för att kunna ta dig till jobbet. Du bor på landet. Det vill säga att du har i bästa fall tre mil landsvägskörning enkel resa. Ibland kanske du behöver kunna hämta barnen på dagis/skola. Och så hade det inte varit fel att kunna handla det du behöver på vägen hem. Vad ska du då välja för fordon?

Hur ska du använda din nya dator?

För att ytterligare vara överens med dig själv innan du väljer dator efter bästa prislapp, så är det klokt om du funderat på hur du vill kunna använda din nya dator. Ska den få en dedikerad plats i ditt hem, eller vill du kunna flytta runt den, ta den med dig hemifrån och så vidare. När du är överens med dig själv, och kanske andra som ska använda datorn, så kan vi gå vidare i processen.

Hur mycket får en ny dator kosta?

Vilken budget man har är oftast nästa steg i gallringen. Ta exemplet med fordonet ovan. Om du enbart går efter prislappen och inte specificerat mer än att du behöver ett fordon (läs: dator), så riskerar du köpa en moped. Men den fyller ju inte ditt behov, eller hur? Du behöver egentligen en bil. Och helst en av familjemodell. I alla fall utifrån exemplet ovan.

Men så är det ju det där med priset. I kategorin familjebil finns det massor. Kanske är det också är där de flesta kunder finns. Precis samma sak gäller datorer som passar de flesta. Det finns också en stor prisvariation. Men nu har du i alla fall kommit så långt så att du är överens med dig själv om vad du ska titta efter när du ska köpa ny dator. Vilket behov den nya datorn ska fylla. Bra jobbat!

Den tekniska specifikationen

Om du har läst uppifrån och ned hit, så tack! Det gör mig varm i hjärtat! 🙂 Du bör nu också ha kommit fram till hur ditt behov ser ut. Låt alltid behovet styra, inte prislappen. Det finns billiga alternativ, oavsett hur ditt behov ser ut (så vida du inte snöat in på Apples produkter för då får du skylla dig själv).

Nu vet du ungefär vad du behöver. Nu är det att få mest “bang for the buck” som gäller. Här finns det väldigt stora variationer utifrån dina behov. Jag ska försöka generalisera så gott det går:

Oavsett behov

Titta på vad datorn du tänkt köpa har för processor. Tidigare kunde man förhålla sig till att ju nyare processormodell, desto bättre. Så behöver tyvärr inte alltid vara fallet numera. En nyare modell kanske är energisnålare, men i sin tur lite lägre presterande. Men generellt kan man säga att Intel’s processorer fungerar för de flesta (nu kommer jag få många emot mig) och att ju högre siffra desto bättre. Intel i7 är bättre än Intel i3. Och dyrare. Fler processorkärnor är också bättre. Och dyrare.

Jag kan skriva i timmar om bara processorer och hur de fungerar. AMD vs Intel, varför jag gillar AMD bättre (ha, det trodde ni inte va?), trådhantering, L2/L3-cache, kommunikation över nord- respektive sydbrygga och så vidare, men det är inte så viktigt nu och får bli ett helt annat inlägg. Är man intresserad av dessa detaljer kan man troligtvis välja ut och köpa ny dator bäst själv.

Köpa Familjedator / Kontorsdator

Ska fungera till lite allt möjligt. Onlinespel, räkningar, slösurf på Tekniksaker.se, ordbehandling och så vidare:

 • Processor: Minst Intel Core i5 eller AMD A8
 • RAM-Minne: Minst 8 Gb DDR3 (alt. 4 Gb DDR4)
 • Hårddisk: Antal Gb spelar mindre roll idag. Viktigare att det är SSD om datorn ska starta snabbt
 • Nätverk: Trådat/Trådlöst ≥100 Mbit/s
 • Övrigt: USB 3.0 och HDMI-utgång alt. DisplayPort. Batteritid kan också vara matnyttigt att titta på om det är en bärbar modell

Förslag på familjedator / kontorsdator:

Stationär dator (glöm inte bildskärm m.m.):
HP Pavilion 570, uppgraderingsbar dator med AMD-processor

Bärbar dator:
HP Pavilion 15, kraftfull bärbar med Intel i5

Köpa Speldator

Ska inte bara fungera enligt ovan, utan även till tyngre grafiska saker utan att det “laggar”. Spel som t ex CS Go, FarCry osv. En dator att ta med till Dreamhack helt enkelt.

 • Processor: Minst Intel Core i5 eller AMD Ryzen 7
 • RAM-Minne: Minst 16 Gb DDR4
 • Grafikkort: AMD Radeon 580 eller NVIDIA GeForce GTX1070 med 8 Gb GDDR5
 • Moderkort: Framtidssäkert med möjligheter till uppgradering
 • Hårddisk: SSD alt. mekanisk minst 7200 rpm
 • Nätverk: Trådat 1000 Mbit/s
 • Övrigt: HDMI/DisplayPort, USB 3.0 flera av dem, Windows 10

Ofta är det prislappen som begränsar en speldator. Det är högst personligt för den som spelar vad som är viktigast och för mig personligen så hade jag då dragit ned i prestanda på grafikkortet. På en stationär dator är det lätt att uppgradera i efterhand. I de allra flesta spel kan man också justera spelet efter den grafikprestanda datorn har. Okej, spelet blir inte lika snyggt grafikmässigt som på kompisens dator, men jag kan fortfarande spela spelet OCH köpa nya kläder. Om man nu tycker kläder är viktigt.

Förslag på speldator:

Stationär dator (glöm inte bildskärm m.m.):
Prisvärd speldator som byggs på beställning (inte de senaste komponenterna, men mycket prestanda för pengarna)

Bärbar dator: Jag anser att en stationär dator gör sig bäst som speldator. Därför föreslår jag ingen bärbar.

Köpa Surfdator / Surfplatta

Ska fungera enbart till att hänga på Tekniksaker.se (och kanske några andra intressanta webbsidor).

 • En rekommendation blir mer eller mindre överflödig här. Det mesta som är nytt på marknaden fungerar utmärkt som surfdator. En rekommendation är att hålla sig till Windows 10 av säkerhetsskäl, men inget måste.
 • Finns inget krav på att andra program ska fungera, det vill säga att det du egentligen söker är samma funktioner som din smartphone har, men du vill ha lite större skärm – då duger en surfplatta utmärkt. Android eller iOS – smaksak.
 • Ytterligare ett alternativ är Chromebook. Min uppfattning är att en sådan upplevs som något mittemellan de båda ovan.

Så, lycka till nu! Spring iväg och köp en ny dator. Du kommer inte att ångra dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share