Mobil med eller utan abonnemang?

Köpa mobil med eller utan abonnemang?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Telenor. Läs mer om hur vi samarbetar med annonsörer här.
Visste du att du kan spara pengar genom att köpa en mobiltelefon tillsammans med ett abonnemang?

För flera år sedan var det oftast tvärtom. Det bästa alternativet var att köpa mobiltelefon kontant för att slippa onödiga och extra kostnader. Idag är det snarare tvärtom. Konkurrensen har blivit så stor bland mobiloperatörerna att det lönar sig att köpa mobil med abonnemang.

Vi gjorde ett snabbt stickprov på nya Samsung Galaxy S10. Nu varierar så klart priserna beroende på kampanjer och så vidare, men genomsnittligt pris på endast mobiltelefonen utan abonnemang när vi skriver denna artikel är 9 990 kr.

Köpa mobiltelefon med abonnemang

Jämför vi med att köpa en mobiltelefon med abonnemang hos Telenor, så betalar vi just nu 380 kr/mån för Samsung Galaxy S10. Just nu ingår det dessutom tillbehör för 1 000 kr i köpet, då de kör en kampanj.

Vi räknar på 24 månader, eftersom det är vanligaste löptiden på abonnemang och också där operatörerna har störst konkurrens med varandra:

380 kr x 24 mån = 9 120 kr

Totalkostnaden för mobiltelefonen, och endast mobiltelefonen, om du köper den tillsammans med ett abonnemang (i denna jämförelse hos Telenor) blir 9 120 kr fördelat över 24 månader.

Köpa mobiltelefon utan abonnemang

Utan abonnemang, alltså om du köper mobiltelefonen kontant, var det genomsnittliga marknadspriset i skrivande stund 9 990 kr.

9 990 kr – 9 120 kr = 870 kr

Du tjänar alltså i detta stickprov på Samsung Galaxy S10 hela 870 kr om du köper mobiltelefonen tillsammans med ett abonnemang.

Dessutom, eftersom det var kampanj när vi gjorde vår undersökning, så får du en kupong tillsammans med köpet hos Telenor som ger gratis tillbehör för 1 000 kr i valfri Telenor-butik.

Eftersom det som oftast finns aktuella kampanjer (kom ihåg konkurrensen om kunderna vi skrev om ovan) tycker vi det känns okej räkna med den vinsten i detta exempel:

870 kr + 1 000 kr = 1 870 kr

Du kan tjäna tusenlappar

Nästan två tusen kronor i ren “vinst” för detta stickprov. Den som är snabb i huvudräkning har redan insett att detta motsvarar en rabatt på nästan 20% (18,7).

Första tanken, som vi tror slår de flesta, är att då måste du ha andra abonnemangspriser beroende på om man köper med eller utan abonnemang. Det korta svaret är, nej.

Ingen skillnad i abonnemangskostnaden på mobil med eller utan abonnemang

Om vi fortsätter med Telenor som exempel, så kostar ett rent mobilabonnemang (alltså utan mobilen) med 30 Gb surf, fria samtal, sms och mms; 379 kr/mån.

Om du köper mobiltelefonen tillsammans med ett abonnemang, så kostar abonnemanget – vänta, *trumvirvel* – 379 kr/mån. Det är alltså ingen skillnad på abonnemangskostnaden om du köper mobiltelefon med eller utan abonnemang.

Däremot blir, i detta fallet, mobiltelefonen 1 870 kr billigare. Eller 870 kr billigare om man inte hittar någon kampanj (det finns alltid kampanjer – kom ihåg; konkurrensen…) eller inte bryr sig om tillbehör som skal, hörlurar, billaddare, högtalare eller vad kan tänkas vara.

Jämför alternativ innan du köper ny mobil

Vi säger inte att denna teori alltid stämmer. Det vi vill säga är att det är värt att kolla några gånger extra på att köpa mobiltelefonen tillsammans med ett abonnemang. Oftast, är det mer fördelaktigt. Och jämför gärna olika erbjudanden för att hitta det som passar dig bäst.

Men jag har redan ett abonnemang?

Två tredjedelar av världens befolkning beräknas ha en mobiltelefon år 2022. Av världens sju miljarder människor har sex miljarder tillgång till mobiltelefon (endast 4,5 miljarder beräknas ha tillgång till toalett). Det är alltså inget problem om du redan har ett abonnemang.

Har du en annan operatör än den du vill teckna nytt abonnemang hos, så är det heller inget problem. Du kan också flytta ditt telefonnummer (portera mobilnumret) till din nya operatör om du vill det.

Telenor Change

Vi vill passa på att trycka lite extra för Telenor Change som vi skrivit om tidigare. Det ingår alltid i alla abonnemang hos Telenor. Det innebär kort att du kan byta mobiltelefon en gång om året. Telenor tar bort delbetalningen (380 kr/mån i exemplet ovan), du väljer en ny mobiltelefon, du får en ny delbetalningskostnad motsvarande telefonen du valt, och du lämnar in din ett år gamla telefon samtidigt som du hämtar ut din nya..

Superbra alternativ om du har barn som går i skolan och tjatar om ny mobiltelefon stup i kvarten. Vi andra som bara byter när vi tycker att vi har råd, dvs när “batteriet inte längre håller laddning” eller “oj, displayen har fått en spricka men jag tycker om modellen”, behöver inte bry oss om att det ingår i alla abonnemang. Det kostar ju ändå inget extra att ha det.

Hoppas du har blivit lite klokare – det har absolut vi blivit!

Trevlig valborg önskar vi på Tekniksaker.se!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share