Ladda via kläderna

Gratis el från dina kläder!

Forskare från Chalmers tekniska högskola presenterar en energiproducerande piezoelektrisk textil som ger dig gratis el från dina kläder

I samarbete med Textilhögskolan i Borås och institutet Swerea IVF har de utvecklat en textil som genererar elektricitet vid rörelse eller mekanisk påverkan. Hur spännande är inte det?!

I tester har de ersatt axelremmen på en väska med en bit av sin egenutvecklade textil. E-textilen (2,5 cm x 20 cm) genererade så mycket som 8 volt under våta förhållanden och en kontinuerlig uteffekt på 4 μW under en rask promenad.

Gratis el från dina kläder
Creative Commons CC BY; Anja Lund, Chalmers / npj Flexible Electronics – Springer Nature (RightsLink®)

Konceptet med textiler som genererar elektricitet kanske inte är speciellt nytt och banbrytande som så, men det jag fastnar för med denna svenska uppfinningen är att effekten blir bättre när “tyget” blir vått. I andra exempel orsakar, som bekant, fukt (och speciellt svett) kortslutning. I detta fallet har de hittat ett sätt att isolera risken och istället se det som en möjlighet att öka ledningsförmågan och på så vis öka effekten. Bara fördelar alltså.

Tyg som laddar dina tekniksaker

I praktiken skulle detta kunna möjliggöra en explosionsartad utveckling av Internet Of Things och alla uppkopplade prylar inför framtiden. I teorin skulle jag kunna ladda mina wearables (läs träningsklocka eller smartwatch) från mina träningskläder. Att jag sedan kan tvätta mina svettiga träningskläder är ju bara ett plus!

Gratis el till alla

Framtiden skulle också kunna ge en laddstation på flaggstänger, om textilen används till själva flaggan. Eller varför inte för att kunna ladda läsplattan i hängmattan, driva bordsfläkten från solseglet en varm sommardag, eller att hörapparaten laddas kontinuerligt från kalsongerna? Det här ska bli riktigt spännande att följa!

Rapporten finns i sin helhet att läsa i Nature Partner Journal – Flexible Electronics.

Polera tankeknölen och på med uppfinnarhatten! Hur hade du använt textilen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share