Google Home i Sverige: Beroendeframkallande test

Google Home i Sverige: Stort test!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company. Läs mer om hur vi samarbetar med annonsörer här.

Jag har testat högtalaren Google Home i Sverige. Högtalaren med assistenten Google Assistant som alla har väntat på ska släppas på svenska. Och redan nu kan du köpa din egen.

Hey Google, Why should I buy a Google Home?
-Sorry, I can’t help with that yet. But I’m still learning.

Det svaret får jag när jag frågar min nya smarta högtalare Google Home om varför jag bör köpa den. Dessvärre har jag redan köpt den när jag ställer frågan.

I mitt fall köpte jag den från Kjell & Company. En av de hittills få i Sverige som valt att importera den smarta högtalaren Google Home i väntan på ett svenskt releasedatum.

Vad är Google Home?

Google Home är Googles smarta högtalare med inbyggd röstassistent, Google Assistant.

Google Home äntligen i Sverige
Den smarta röststyrda högtalaren Google Home

Man kan säga att på grund av att vi i Sverige talar svenska, har vi fått stå vid sidan när en av de hetaste trenderna för smarta hem lanserats. Om vi inte varit villiga att prata engelska i hemmet förstås.

Nu när det snart kommer ett språkstöd för svenska (äntligen) så är det hetare än någonsin.

Högtalaren fungerar med ungefär samma princip som en multiroom-högtalare. Du kan casta till högtalaren på samma sätt. Spela Spotify på den på samma sätt. Den har dock ingen aux-ingång, men eftersom den kräver internetuppkoppling via wifi kan du be den att spela upp material nästan hur som helst.

Det går även bra att koppla Google Home via bluetooth till din befintliga högtalare, om du hellre vill spela upp innehåll på den.

Den stora skillnaden med Google Home är att den har en inbyggd röstassistent, Google Assistant. Det är när Google Assistant får stöd för svenska som även högtalaren kommer att lanseras på den svenska marknaden. Själva högtalaren kommer fortfarande att vara den samma.

Google Home i Sverige

Jag fick hem ett exemplar av den smarta högtalaren som är importerat från Tyskland. Därför var originalförpackningen textad på tyska, men det är också det enda som land-unikt.

Det medföljer ingen manual, utan några få papperslappar som med bilder förklarar att man stoppar stickproppen i eluttaget, laddar ned appen Google Home och följer instruktionerna.

Stickproppen är av euro-typ (den platta varianten) och det krävs därför ingen adapter för att använda den importerade varianten i Sverige. Jag skulle vilja uttrycka det så här: Hade du inget vetat, så hade du knappt märkt att den var importerad.

Eftersom språkstödet på Google Assistant inte har med själva högtalaren att göra, så kommer du att kunna använda svenska i din Google Home när det väl blir tillgängligt under 2018.

Förpackning och innehåll

Intrycket av kvalitet är väldigt påtagligt när jag öppnar originalförpackningen till Google Home.

Det är, faktiskt, väldigt likt intrycket av att öppna förpackningen till en Apple-produkt. Det märks att Google har fokuserat på hela upplevelsen från det att du installerar din produkt till att du använder den.

Uppackning av Google Home
Den inre förpackningen (till höger) gedigen och påkostad

Den inre förpackningen är tjock och i vit, styv kartong. Det är väldigt intuitivt, dvs det säger sig självt, hur du ska öppna förpackningen. På framsidan av förpackningen sticker det ut en grå tygflärp att lyfta i.

Unboxing av Google Home
Den inre förpackningen har gångjärn i bakkant

Det övre locket, som hålls på plats med svaga magneter, lyfter lätt men ändå distinkt och styrs hela vägen till bakåtvilande position av ett gångjärn i kartongen. Det ger ett väldigt gediget intryck.

Unboxing Google Home Tekniksaker
Högtalaren framträder majestätiskt trots sin lilla storlek

Likt Samsungs Gear S3 står Google Home-högtalaren lite upphöjt. Som på en pedistal. Man får den direkt i blickfånget när man öppnar förpackningen. Detta gör också att den ser lite mer majestätisk ut vid första anblick. Utanför förpackningen blir den snabbt liten och diskret. Perfekt om man vill gömma den i inredningen (WAF-faktor).

Det finns utbytbara skal till den nedre delen av Google Home, men några sådana medföljer inte i förpackningen. Mitt exemplar har den vanliga grå färgen. Det är dock enkelt att byta, om du så vill. Det är bara att hålla i nederdelen och lyfta.

Google Home Unboxing i Sverige
Stilren design och man kan knappt skymta mikrofonerna på ovansidan

Förpackningen till Google Home innehåller själva högtalaren samt strömkabel. Förutom appen, är det allt du behöver för att komma igång.

Google Home i Sverige, unboxing klar
Allt vad förpackningen till din Google Home innehåller

Installation av Google Home

När högtalaren väl är ansluten till elnätet ska den fundera lite. Efter en kort stund avger den en signal som säger att den är redo för installation.

Nästa steg är att ladda ner och starta appen Google Home på mobiltelefonen eller surfplattan. I mitt fall använde jag min Samsung S7 under installationen.

Väl inuti appen dyker Google Home upp som en ny enhet redo att konfigureras. Peka på konfigurera så startar installationsguiden.

Det krävs inte av dig som användare att du måste byta språkinställningar i din mobiltelefon eller liknande. Appen förstår att din telefon är inställd på svenska och talar om för dig att Google Home inte har stöd för svenska än. Den ber dig därför att konfigurera högtalaren med ett annat språk.

Google Home på svenska
Du behöver inte ändra språk i telefonen – det görs i appen

 

Då mina kunskaper i franska sträcker sig till merci, valde jag amerikansk engelska.

Installationen går rasande enkelt genom att följa guiden i Google Home-appen. Det är de vanliga generella inställningarna som att du ska ange ditt wifi-nätverk och lösenord.

Därefter följer frågor gällande din integritet som du behöver godkänna. Google Home och röstassistenten i Google Assistant spelar in din röst och det måste du känna dig trygg med för att kunna använda produkten.

Därefter följer Voice Match som innebär att du ombeds repetera några fraser för att assistenten ska lära sig hur då låter och att det är du som talar. Med Voice Match konfigurerat lär sig assistenten att ge dig personliga resultat, dvs att det är du som frågar och ingen annan i hushållet.

Voice Match kan konfigureras för flera användare i hushållet.

I nästa skede ombeds du att lägga till de tjänster du använder och vill använda din Google Home till. Ett exempel kan vara Spotify för musik och Netflix för video.

När dessa är länkade får du välja (förutsatt att du har en Chromecast hemma) vilken enhet du vill spela upp video- och musikmaterial på. Här kan du också välja en annan högtalare än just själva Google Home. Kan vara praktiskt om man har en Google Home Mini, då högtalaren är ganska begränsad i minin.

Utseende och design

Innan jag fick en egen Google Home i handen, så hade jag skapat mig en bild av att den skulle vara mycket större än vad den egentligen är. I verkligheten upplevs den väldigt nätt.

Ovansidan har inte mycket större radie än en hockeypuck, dvs något större än en vanlig snusdosa. På höjden är den inte mycket högre än genomsnittet på dagens mobiltelefoner.

En mycket liten detalj, men smart detalj, är att strömkabeln är platt. Själva kontakten som ansluts i högtalaren är också försänkt under högtalaren, vilket gör att sladden döljs väldigt bra.

Funktioner i Google Home

När installationen är klar är det bara att sätta igång och skapa en ny bekantskap – din egen smarta röstassistent.

Du kan be den att ta reda på saker, t ex Why is the sky blue? Inom en sekund får du svar tillbaka. Den är faktiskt imponerande snabb, även på mitt tröga internet hemma.

Du kan be den spela upp en spellista från Spotify, t ex Play Discover Weekly eller Play some hip hop.

Du kan även be den spela radio från TuneIn, t ex Play 101,9 FM. Eller varför inte; Play swedish radio som ger SR P4 från din lokala station.

Du kan be den spela podcasts, ge dig senaste nyheter, senaste sportresultat, läsa upp väderprognosen eller aktuellt väder. Du kan i princip be din Google Home om vad som helst som den kan svara på i ord.

En bra funktion är att du kan lära din Google Home vad som helst. T ex Remember my lock combo is 1234. Du kan senare fråga den What is my lock combo? så får du tillbaka svaret.

Hur bra fungerar Google Home i Sverige?

Efter att ha testat den smarta högtalaren Google Home i Sverige, importerad från Tyskland, så tycker jag att den faktiskt fungerar mycket bättre än vad jag hade förväntat mig.

Min engelska är inte speciellt bra. Jag klarar precis att uttrycka mig på engelska när jag åker utsocknes. Google Home och assistenten klarar dock på ett utmärkt sätt att tolka min svengelska och förstå vad jag menar. Det hade jag faktiskt inte förväntat mig.

Om sanningen ska fram så saknar jag faktiskt min Google Home när jag inte är hemma. Jag kommer på mig själv att vara på väg att säga Hey, Google när jag behöver ta reda på något.

Google Home strömkabel

 

Funktioner jag har använt mest under dessa veckorna är helt klart lyssna på musik, casta video, visa mina digitalfoton via Chromecast, fråga om vädret och kalorier i mat, tända och släcka i huset och spela spel.

Funktioner som Show me my photos from last Christmas, Give me a trivia question, eller varför inte Play a game with my family, gör den perfekt även i sociala sammanhang.

Många andra recensenter har anmärkningar på ljudkvaliteten, men jag tycker faktiskt den är helt okej. Den presterar så klart inte som min Bose SoundTouch 10, men jag hade kunnat tänka mig att fylla hemmet med Google Home likväl som någon annan multiroomhögtalare.

Det finns bara en sak den har problem med som engelskspråkig och det är å, ä, ö. Det går ibland, men som oftast får den problem och tolkar frågan som något annat.

Men eftersom det inte är långt kvar till stödet kommer för svenska, tvekar jag inte en sekund att skaffa fler i huset.

Räckvidden på Google Home är riktigt bra. Mikrofonerna hör dig även om du pratar i låg ton en bra bit ifrån, eller i rummet bredvid. Kan du höra det med örat, så hör oftast Google Home.

De olika modellerna av Google Home

Google Home kommer att finnas tillgängliga i tre olika modeller. Google Home Mini, Google Home och Google Home Max.

Google har medvetet valt att marknadsföra Mini-modellen av Google Home. Den är billigast av de tre och är ett sätt för Google att komma in i så många hem som möjligt.

Eftersom mellanmodellen av Google Home ändå inte är så dyr, om alternativet är en annan multiroomhögtalare vilka är betydligt dyrare, och att den faktiskt är så diskret och tar så lite plats – så ser jag personligen ingen anledning att skaffa Google Home Mini. Jag har hellre en Google Home av mellanmodellen i varje rum så att jag med nöje kan spela musik i varje rum.

Google Home Max går tyvärr ännu inte att få tag i från svenska leverantörer, vilket gör att den tillfälligt faller bort för mig. Men när den väl släpps i Sverige är den en rejäl utmanare till befintliga multiroom-system, då den är väldigt mycket större och kraftigare än sina mindre syskon.

Betyg

Höll nästan på att glömma – Google Home måste ju få ett betyg också.

Invägt allt ovan och att det fungerar så bra med rösten, dvs att Assistenten är väldigt förlåtande till skillnad mot dess konkurrenter, plus att den är så nätt men ändå så stor ljudmässigt – så blir det 4 av 5.

När Google Assistant och därmed Google Home får fullt stöd för svenska, så är tekniksaken värd 5 av 5. Men till dess får den hålla sig på en 4’a.

När släpps Google Home i Sverige?

Release-datum är i skrivande stund okänt, men troligtvis under sensommar/höst 2018 eftersom en svensktalande Google Assistant (Google Assistent på svenska) officiellt har börjat att rullas ut.

Köpa Google Home i Sverige

Att köpa Google Home i Sverige redan nu är inget jag tycker det finns någon anledning att vänta med. Förvisso förstår den inte svenska än, men det kommer vilken dag som helst då det rullas ut successivt.

Det svenska stödet kommer att komma automatiskt i de Google Home som importerats från EU. Så det finns ingen risk med att köpa din egen Google Home redan idag.

Klicka här för att läsa mer om, eller köpa din egen Google Home hos Kjell & Company

Kommentera! Vad tycker du om Google Home? Visst låter det eggande? Det var längesedan jag själv var så nöjd med en tekniksak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share