Google Assistant på svenska 2018

Google Assistant på svenska

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company. Läs mer om hur vi samarbetar med annonsörer här.

Om du någon gång stöter på Google Assistant så kommer du att bli helt såld. Det garanterar jag. Nu när det fungerar med Google Assistant på svenska, så har jag suttit med telefonen flera gånger under dagen och roat mig med olika fraser.

Absolut mest användbart är -“Ok Google, Väck mig klocka 6 imorgon”. Jag slipper aktivera hjärnan överhuvudtaget. Perfekt!

Många undrar var och hur man hittar Google Assistant

Därför uppdaterar vi denna artikeln (2018-08-16) med att förtydliga vad vi hittills vet och det säkert många frågar sig:

Många stora medier pratar om Google Assistant på svenska, men ingen verkar kunna förklara?

De flesta stora medier har fått ta del av en förhandsversion av Google Assistant på svenska för att hinna testa och skriva artiklar att publicera på det officiella releasedatumet. Denna version har fortfarande lite barnsjukdomar och är inte tillgänglig för oss andra.

Google Assistant eller Google Assistent?

I Sverige har Google valt att kalla assistenten för Google Assistent.

Om Google Assistant nu officiellt är släppt i Sverige på svenska, varför hittar jag den inte?

Google Assistant / Google Assistent (ja, det är förvirrande) släpps stegvis, där utrullningen officiellt börjat. Vissa, om än några få i skrivande stund, har fått tillgång. Många förvirrar sig dock och blandar ihop nya Google Assistant med funktionerna i Google Now / Google Sök, vilket fungerar på alla android-lurar redan. Så hur många som faktiskt har fått assistenten idag är svårt att svara på.

När kommer Google Assistant då?

På andriodtelefoner som uppfyller kravspecen – inom några veckor. Samma sak gäller appen Google Assistant till iOS. För andra enheter, som t ex Google Home, kommer den senare och i samband med produktlanseringen av Home-serien i Sverige. Troligtvis under sensommar/höst.

Behöver jag ladda ner appen Google Assistant?

Om du har en android-lur – nej. Om du har en iOS-enhet – ja.

Kan jag på något sätt få en försmak av vad som skiljer Google Assistant mot Google Now?

Ja, på sätt och vis. Google Assistant är en tvåvägskommunikation mellan dig och assistenten. Det är inte de tidigare funktionerna. Prova appen Google Allo (endast på engelska) – den fungerar ungefär på samma sätt som assistenten. Till skillnad från Google Assistant kan den bara chatta, inte utföra saker åt dig. Assistenter gör det.

Hur kan jag kontrollera om jag fått tillgång till Google Assistant på svenska till min androidtelefon?

Starta appen Google. Välj Meny och sedan Inställningar. Har du rubriken Google Assistent, så grattis! Välj Inställningar och att aktivera assistenten. Om inte, så får du snällt vänta.

Kan jag få Google Assistant på min androidtelefon?

Ja, om din telefon uppfyller dessa kriterier;

 • Android 5.0 eller senare
 • version 6.13 eller senare av Google-appen
 • Google Play-tjänster aktiverat
 • 1,4 GB minne och en skärmupplösning på 720p

 

Nu när Google Assistant väl släppts officiellt på svenska i Sverige, så kommer mängder av andra enheter att blir tillgängliga. Med Google Home kan du integrera hela ditt smarta hem med röststyrning.

Så vilka svenska kommandon kan jag använda?

I dagsläget kan du fråga precis vad som helst. Det assistenten inte kan svara på direkt översätter den till text och visar sökträffar på Google.

För att aktivera röstkommandon behöver man först säga -“Okej, Google“. Då försätts assistenten i lyssnarläge. Allt du nu säger kommer assistenten att försöka utföra.

Till exempel:

-“Okej, Google” efterföljt av:

-“Hur blir vädret imorgon?”
-“Hur varmt är det ute nu?”
-“Spela Beatles på Google Play Music”
-“Öppna Spotify”
-“Kom ihåg att köpa mjölk”

Det fina är att när du sagt ett kommando, så står Google Assistant redo för en följdfråga.

Till exempel:

-“Vad heter USA’s president?” Svaret söks fram på Google Sök och läses upp av assistenten.
Direkt kan du ställa en följdfråga baserat på svaret:
-“Hur gammal är han?” Svaret söks upp på nytt och läses upp av assistenten.

Google Assistant på svenska i andra enheter

Google Home (Googles röststyrda högtalare) finns redan i handeln. Dock inte på svenska, än. Istället har svenska handlare valt att importera Google Home från t ex Tyskland.

De fungerar dock utmärkt och går att byta språk på när Google Assistant väl lanseras på svenska, så tveka inte om du är sugen redan nu!

Google släppte tidigare i år en Beta-version av Google Assistant på svenska. Den har funnits tillgänglig för utvecklare att anpassa sina alster efter. Tillsvidare får vi andra vanliga dödliga snällt vänta på att lanseringen, som nu börjat officiellt i Sverige, sker successivt. Och då, kommer det att bli ett riktigt stort sug även efter Google Home.

 

Läs också vårt Test av Google Home i Sverige

7 reaktioner på ”Google Assistant på svenska”

 1. Ingen som testar detta tycks vilja tala om klart och tydligt när och hur man får skiten. Kan tala om att min assistent fortfarande är gravt språkhandikappad och förstår inte ett piss Svenska.

  1. Hej Kenny!

   Du har helt rätt. Nätet har under dagen svämmat över av nyheter som beskriver att Google Assistent är officiellt släppt på svenska. Kanske för att Google Sverige gick ut med det på Twitter i dag.

   För oss fungerar det fortfarande precis som i artikeln vi skrev i maj månad. Vi har inte lyckats verifiera ett fullständigt stöd än. Så snart vi lyckats kommer vi att tala om hur här på tekniksaker.se.

   Kanske också ska tilläggas att assistenten rullas ut successivt. Har du inte fått tillgång än, så kommer det inom det närmaste.

   Googles egen guide och enhetskrav hittar du här: http://bit.ly/2KVdyIw

   //Peter

 2. Jag förstår inte varför inte Google kan gå ut med en förklaring varför vi dödliga inte får tillgång till tjänsten när de säger att den är nu lanserad!.. Man blir så jäkla arg på sådant här.

 3. Kerstin Hansson

  Google assistent funkade en gång i morse. Nu funkar det inte alls. Händer ingenting när jag trycker på hemknappen.
  Enda jag gjorde var att jag uppdaterade Google.
  Hur och vad gör jag?

  1. Testa att starta appen Google. Tryck på de tre strecken nere till höger. Välj Inställningar. Under rubriken Google Assistent, välj Inställningar. Under enheter, välj Telefonnummer. Kontrollera att Google Assistent är markerad/aktiverad. Om du saknar nämnda menyer (eller att allt är gråmarkerat) så borde det komma igång av sig självt efter ett tag. Assistenten fungerar för mig och jag har version 8.15.15.21.arm64 av Google-appen.
   Det kan också vara så att telefonen inte längre förstår att den ska öppna Google-appen när du trycker på hemknappen. Kontrollera genom att under telefonens inställningar söka på “hemknapp”, så borde du få förslag (beroende på telefonmodell) var du kan ändra inställningarna för vad som ska hända när du trycker på hemknappen. Hos mig är det länkat till Google-appen.
   //Peter

 4. Vet att jag skriver i en gammal artikel nu. Men har letat runt på hela Google om hur voice match i Google assistant fungerar. Idag förstår assistant svenska väldigt bra. Men det där med “ok Google” funkar inte alls. Man måste manuellt öppna assistans, manuellt trycka på inspelningsknappem och börja prata. I detta läge är “ok Google” helt överflödigt. Jag kan inte få det att funka. Ska man inte bara kunna säga “ok Google” till telefonen och så öppnar den assistant, eller är det jag som inte förstå syftet och funktionen med det hela?

  1. Hej Rebecca!
   Det låter som att du har förstått hur det bör fungera! 🙂

   Voice Match är en funktion till assistenten där du låter den lära sig din röst. Voice Match är användbart då du vill att assistenten endast ska reagera på din röst och ingen annans. Det fungerar hyfsat bra idag.

   För att assistenten i mobiltelefonen ska reagera på “Ok Google” behöver du aktivera detta i inställningarna. Som standard måste du öppna assistenten och trycka på “lyssna-knappen” innan du kan ge kommandon/ställa frågor. På de flesta telefoner finns genvägar till assistenten inbyggt, t ex genom att hålla hemknappen nedtryckt. Här finns en instruktion för hur du aktiverar “Ok Google” på android: https://support.google.com/websearch/answer/7283669?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=sv

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Tweet
Share
Pin
Share